Kaleien en Kalken

Kaleien is een schildertechniek waarbij een dunne kalkpleister op de muren wordt aangebracht met een blokborstel. Kaleien is een tijdrovend en intensief werk maar geeft altijd een mooi resultaat!

Kalken of kaleien kan zowel toegepast worden op de buitengevel, als op bakstenen binnenmuren in de woning, op open haarden, enzovoort.

Het hoofdingrediënt van kaleiverf is kalk. Daardoor is de kleur van kaleiverf meestal wit.
Om andere kleuren te verkrijgen, moet de fabrikant kleurstoffen toevoegen. Of wordt over de kaleiverf geschilderd met een kleur naar keuze.

Verschil tussen kalken en kaleien: kalken is fijner van structuur en wordt gebruikt op muren waarvan de voegen bijna gelijk zijn met de bakstenen. Kalk vervuilt na verloop van tijd omdat dit een natuurlijk product is. Kalei is meer korrelig van structuur.

Werkwijze

Muren moeten proper zijn (geen mos of resten van klimplanten). Aanbrengen van de kalei of kalk met een blokborstel. Bovenop de kaleilaag kan een kalkverf of gevelverf aangebracht worden, die de uiteindelijke kleur van de gevel bepaalt.

Waarom hiervoor kiezen?

Kaleien of kalken is een ideale manier om je gevel een nieuwe look te geven. Ideaal dus bij een renovatie, na het herstellen van je gevel of plaatsen van een bijgebouw.


Een muur die met kalei behandeld is, is veel beter bestand tegen weer en wind. Het voordeel van kalei is dat het een ademende laag is. Stoffen die normaal gesproken een muur in- en uitgaan, zoals stoffen die je in regen aantreft, kunnen dat gewoon blijven doen.

Onze Realisaties